• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

iZMiR DERNEK DUYURUSU 

Izmirdeki Dernegimizin daimi ayakta kalmasi için Kira,Elektrik ve Suyumuzu ödeye bilmemiz için yardima,Ayrica ihtiyaci olan dara düsen Hemserilerimiz icin yardimlariniza ihtiyac vardir.

Haydi KITRELILER Zaman yardim Zaman Dayanisma zamani 

Finansbank iban no : TR77 0011 1000 0000 0062 2889 33 

Bu iban nota havale edebilirsiniz


DERNEK ÜYELERIMIZE DUYURU
 Ankara dernegimize ait olan yarim daire diger ortagimizdan satin alinarak Dernegimiz tarafindan ödemesi yapilmistir.

Bu nedenle dernegimize 'aidat borcu' olan hemserilerimizin borçlarini en kisa zamanda ödemeleri rica ederiz.

saygilarimla yönetim kurulu adina

Adnan BASATA.


Köyümüzde yapmis oldugumuz 'Cok amacli Salon' eksikleri tamamlanmis olup yemek yapilacak servise hazir hale getirilmistir. Emegi gecen tüm hemserilerimize tesekkür eder saygilar sunarim Adnan Basata


Hemserilerim,Sayın Üyelerimiz Kitreli Derneklerimize katkılarınızı bekliyoruz.


Niğde Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Bir insana yapılacak en büyük kötülük, ona umut verip sonra hiçbir şey olmamış gibi gitmektir. Friends
Sponsorlarımız
Kitreli Beldesinin Tarihçesi


KİTRELİ KASABASI’NIN COĞRAFİ DURUMU

Kitreli Kasabası, İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alır, Volkanik Keçiboydoran Dağı’nın eteğinde kulmuş, Niğde İli, Çiftlik İlçesi’ne bağlı şirin bir kasabadır.

Kitreli Kasabası’nın matematik konumu; 38o-39o Kuzey enlemleri ile 34o-35o Doğu Boylamları arasında kalmaktadır. Ayrıca Kitreli Kasabası’nın denizden yüksekliği yani rakımı ortalama 1650 metredir. Bağlı bulunduğu Çiftlik İlçesi Niğde İli’nin kuzeybatısında olup, kuzeyde Nevşehir, batıda Aksaray, güneyde Altunhisar, Bor ve Niğde merkez ilçe, doğuda ise Yeşilgölcük (Gölcük) bucağı ile sınırlanmıştır. Çiftlik İlçesine bağlı 18 köy bulunmaktadır.

Kitreli Kasabası ise, Çiftlik ilçesinin batısında Aksaray sınırına çok yakın bir yerde konumlanmıştır. Doğusunda Mahmutlu ve Kula Köyleri, Batısında Yenipınar, Kuzeyinde Ihlara ve Ilısu Kasabaları, Güneyinde ise Altunhisar İlçesi, Yakacık Kasabası ve Ulukışla Kasabası gibi yerleşmelerle çevrili olan Kitreli Belediye sınırlarının kapladığı alan yaklaşık 15.100 ha.(Hektar)(151 Milyon m2)dır.

Belde çok geniş araziye sahiptir. Harita sınırları içerisinde kalan meskun alan civarı ise yükseklikleri 1600-1700 m. Arasında değişen tepelerle çevrilidir. Batısında Toprak Tepe(Bağlar Tepesi) 1688 m. , kuzeybatısında Aşağı Tepe(Kızıltepe) 1642 m. , doğusunda ise Kuş Tepesi yer almaktadır. Doğusundaki bu tepe kayalıktır. Bu Kayalıklar kuzeydoğuya doğru açılmakta ve tarlalar bu alanlara kadar uzanmaktadır.

KİTRELİ KASABASI Rakım : 1650 m (Çarşı içi ortalama) HUDUTLARI: Doğusu : Mahmutlu ve Kula Köyleri Batısı : Yenipınar Kasabası Kuzeyi : Ihlara ve Ilısu Kasabaları Güneyi : Altunhisar İlçesi, Yakacık Kasabası ve Ulukışla Kasabası Yüzölçümü : 15.100 Hektar(151 Milyon m2)

KOMŞU KÖY VE KASABALARIN YÜZÖLÇÜMÜ

Mahmutlu Köyü : 1500 Hektar(15 Milyon m2)

Yakacık Kasabası : 2500 Hektar(25 Milyon m2)

Ulukışla Kasabası : 3000 Hektar(30 Milyon m2)

Ihlara Kasabası : 6500 Hektar(65 Milyon m2)

Ilısu Kasabası : 4000 Hektar(40 Milyon m2)

Altunhisar İlçesi : 6500 Hektar(65 Milyon m2) Bu ölçüler coğrafi konum fizibilite raporlarından alınmıştır

KİTRELİ KASABASI’NIN JEOLOJİK DURUMU Kitreli Kasabasının halihazır haritası kapsamında kalan sahaların, imar planlarının yapımına esas olacak jeolojik etütleri, iller Bankasınca yapılmış olup 1993 tarihinde rapor haline getirilmiştir.

Bu raporda, Kasaba, temelinde andezit lavların meydana getirdiği tüf, volkanik braş ve andezit ve üstte bazalt akıntılarından oluşmuş volkanik. Keçiboydoran Dağı eteğinde, neojen volkanik tüflü seri üzerinde yer aldığı belirtilmiştir.. Etüd alanı ve. yakın çevresinde Miosen-Alt Pliosen’ de başlayan volkanik faaliyetler kuvaterner başındaki bazalt püskürmesi ile son bulmuştur.

“Kasaba Miojen-alt pliosen de başlayan volkanik faaliyetlerin sonucunda oluşmuş tüflü seri andezitIer üzerinde kurulmuştur. Genellikle kum çakıl boyutundaki volkanik malzemeler ve lav blokları etüd alanındaki zemini oluşturmaktadır. Kum, çakıl ve blok boyutundaki volkanik malzemelerin yığılmasından oluşmuş olan zemin sıkı bir görünüm arzetmektedir. Volkanik kül, kum, çakıl ve blok boyutundaki malzemeler arasında boşlukları doldurmuştur.

Kasabanın güneydoğu ve doğu kesiminde yer alan andezitler yüksek dayanımlı sağlam kayalardır.

Su Durumu *Yer ustu suları; kasaba yakını çevresinde devamlı akış gösteren herhangi bir yerüstü suyu olmayıp sadece yağış sularını taşıyan dereler vardır. *Yeraltı suları; kasaba ve yakın çevresi yeraltı suyu yönünden fakirdir. Ancak, kasaba içme suyunun sağlandığı Kocapınar ve Uzungöze gibi küçük debili kaynaklar Keçiboydoran dağından boşalmaktadır.

*İçme ve kullanma suyu: Kitreli Kasabasının hali hazır içme suyu ihtiyacı bir önceki başlıkta bahsedilen Kocapınar ve Uzungöze kaynaklarından karşılanmaktadır. Ancak geçtiğimiz yıllarda Belediye tarafından Kızılharım mevkiinde açılan sontaj kuyusunun geçen yıl içerisinde faaliyete geçirilmesiyle içme suyu sıkıntısı önemli ölçüde aşılmıştır.

Deprem Durumu Kitreli kasabasında önemli sayılabilecek bir depremin meydana geldiği bilinmemektedir. Ekli haritada görüleceği üzere tehlikesiz bölgeler kuşağına girmektedir Sonuç olarak kasabamızda planlamayı sınırlayacak herhangi bir sakıncalı durum tespit edilmemiştir

KUTLU HOCA ZAVİYESİ ve YERİNİN TESPİTİ ÜZERİNE

Nevzat TOPAL

 

Nigde Üniversitesi Tarih Arastirmacisi. 1966 Kizilören Köyü/Camardi/Nigde dogumlu

Kitreli Beldesi Çingili / Cengere Mevkisi

Bu makalede Osmanlı devletinin Niğde çevresine hâkimiyetini takiben düzenlenen ilk vakıf tahrir defterleri esas alınarak ismi tespit edilen Kutlu Hoca zaviyesinin bugünkü yerini tespit etmeye çalışılmıştır. Kutlu Hoca Zaviyesi kaynaklarda Niğde sancağı Melendiz Nahiyesi Çengere karyesinde bulunduğu belirtilmektedir. Günümüzde Niğde çevresinde Çengere ismi ile bir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Zaviyenin bulunduğu yerleşim yerinin isminin daha sonra Lemye adı ile anıldığı günümüzde ise Kitreli adını aldığı görülmektedir.

Kitreli Köyü’nde yapılan yüzey araştırmasında Kutlu Hoca Zaviyesi ve kimliği hakkında köy ahalisinin bilgi sahibi olmadığı tespit edilmiştir. Ancak ahali köyün 4 km güney batısında Çengere/Çingiri adını verdikleri mevkide Çingili Dede isimli bir mezardan ve Çingili Dede hakkında anlatılan hikâyelerden bahsetmişlerdir.Çingili Dede adı verilen mezarın Kutlu Hoca zaviyesinin bulunduğu yapı olduğu ve Çingili dede hakkında söylenen menkıbelerinde Kutlu Hoca ile birleştirilmesinin uygun olacağı üzerinde durulmuştur.

 

Anahtar aratma kelimeler: Niğde, Kutlu Hoca, Zaviyeler, Çengere, Çingiri, Çingilli, Lemye, Kitreli, Çingili Dede, Melendiz, Çiftlik.

500 Yıldan fazladır Kitreli Çengere Mevkii Kutlu Hoca Zaviyesi.
1483 tarihli Vakıf defteri kayitlarindan öğrendiğimize göre bu Zaviyenin Vakfına üç Padişah kol kanat germiş.
Kimdir bunlar:

Karamanoğlu İbrahim Bey,

Yıldırım Han (Yıldırım Beyazıt) ve

Sultan Mehmet(Fatih).

Kutlu Hoca Nurettin Sofu'nun oğludur.

Kutlu Hoca'nın oğlu Derviş Habib'de zaviyenin hizmetkarlarındandır.
Zaviyenin içinde bir mezar bulunmakta,fakat disini ve içini ağaç ve çalılar kapladigi için çatısı çökmüş. Sadece dört duvar kalmış haldedir.
Zaviyenin etrafında da mezarlık var. Zaviyenin Vakfını 20 yy'lın ilk çeğreğine kadar takip edebiliyoruz.

Radyo Kitrelimiz
Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
beyzat sönmez
Ihlara dan öte yana yolum düştü Kitreli ye öyle güzel ki Kitreli yollarına ölem ölem

beyzat sönmez
ana vatanımsın baba yurdumsun ne yapsam da yine unutulmuyor

nuriye ayhan altiner
benim babam kitreli annem aksaraylı cok kucukdum hayal.meyal hatirliyorum bir kere geldim...suan istanbulda yasiyorum aklim orada merak ediyorum babamın köyüne en kısa zamanda gelmek istiyorum.muhtarla tanışmak ziyaret etmek isterim herkese selamlar saygılar sevgiler


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız
Niğde Çiftlik Kitreli Beldesi © Copyright 2019  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. Hazır Köy Sitesi
Top